Blog

Recept: Marsepein

Marsepein is een deegachtig mengsel van gemalen amandelen en suiker. Tijdens het Sinterklaasfeest smullen we er allemaal van. In onze ijskeuken is het een onmisbaar ingrediënt, bijvoorbeeld in ons Amaretti- of Bokkenpootjesijs roomijs. Je kan het uiteraard kant-en-klaar kopen, maar het is ontzettend makkelijk zelf te maken en bevat dan ook nog eens veel minder suiker.

Hier is het recept voor een 1:1 marsepein recept (50% amandelen / 50% suiker):

  • 250 gram witte amandelen
  • 250 gram poedersuiker
  • 2 el heet water

Doe de amandelen in een foodprocessor (of hakmolen). Pulseer een aantal keren, totdat de amandelen fijngemalen zijn. Laat de amandelen niet te warm worden, anders kan er olie vrij komen. Voeg de poedersuiker toe en ga door met pulseren. Voeg geleidelijk heet water toe en blijf het mengsel pulseren. Controleer het mengsel regelmatig, als het tot een bal kunt kneden/drukken is de marsepein klaar.

Verpak de zelfgemaakte marsepein in plasticfolie en laat het minimaal 24 uur (maar het liefst langer) rusten op kamertemperatuur.

Bron: rutgerbakt.nl

Drakenvruchten

Bij Casa Piccola geloven we niet zo in sprookjes. IJs van smurfen of eenhoorns zul je bij ons dan ook niet vinden, want dat kun je niet maken zonder kleur- of smaakstoffen. Maar draken daarentegen daar geloven we zeker wel in! Van hun vruchten kun je heerlijk ijs maken met een prachtige kleur. Uw kinderen zullen het fantastisch vinden.


Wiki: “De pitaja is de vrucht van verschillende cactussoorten, vooral van de geslachten Hylocereus en Selenicereus. Deze planten komen van nature voor in Mexico, Midden-Amerika en Zuid-Amerika. Ook worden ze gekweekt in Zuidoost-Azië in landen als Indonesië, Maleisië, Vietnam, Thailand en het zuidoosten van China en Taiwan.”

Blije koeien, buitengewoon ijs!

Bij Casa Piccola maken we écht ijs. We maken het met natuurlijke ingrediënten van de beste kwaliteit. Een goed ijsje maakt je blij en wij maken graag bijzondere smaakcombinaties die een glimlach op je gezicht toveren.

Emmertjes met smaakpasta’s zijn taboe in onze ijskeuken. We gebruiken melk van Elburgse koeien, fruit van lokale telers en specerijen uit de historische kruidentuin. Dat betekent dat bepaalde smaken niet het hele jaar door verkrijgbaar zijn, maar alleen in de periode dat de ingrediënten op zijn lekkerst zijn. We blijven het liefst zo dicht mogelijk bij de oorsprong.

We vinden dat ijs zo traditioneel mogelijk gemaakt moet worden. Wij koken er dan ook flink op los. Er staan de hele dag pannen op ons fornuis en het ruikt altijd heerlijk naar noten, vanille of kruiden in onze keuken. We zijn zelfs zo maf dat we onze eigen mascarpone en limoncello maken. Want naast ambachtelijk werken proberen we ook duurzaam te werken. We letten bij inkoop op verpakkingen en herkomst van producten. En waar we de keus hebben, maken we de juiste.

We doen dit allemaal omdat we vinden dat ons ijs dit verdiend en omdat we onze klanten willen laten genieten. Daarbij willen we er zelf een goed gevoel van krijgen en onszelf blijven uitdagen om ieder ijsseizoen beter te worden. Wij kiezen niet voor kwantiteit, maar voor kwaliteit. Want een ijsje eten moet een feestje zijn.

Dus kom proeven en feest met ons mee!

Verse keukenkruiden uit De Groene Kruidhof

Foto: Veluwe Koerier

Dit is Marian. Samen met een groep vrijwilligers beheert ze de kruidentuin van de oudheidkundige vereniging. Een oase van rust, devotie en bezinning midden in de levendige vesting. Hier laten ze vol enthousiasme geneeskrachtige planten, keukenkruiden en mythologische heesters bloeien. Zo’n 100 groene oervaders als de stinkende gouwe, het vingerhoedskruid en de Oosterse papaver groeien hier, zoals ze eeuwen geleden ook op deze plek te vinden waren.

Als je een ijsboer met een schaar in de hand door de vesting ziet lopen, dan is ie op weg naar De Groene Kruidhof voor keukenkruiden! Vers geplukt – hupsakee – zo de pan in om te laten trekken in de mix. Zo maken we citroengras met basilicum sorbetijs, lavendel roomijs of witte chocolade met munt.

Heb je de kruidentuin al eens bezocht? Het is ontzettend leuk om te kijken, proeven en raden wat er allemaal groeit. Bij ieder plantje vind je een QR-code voor toegang tot allemaal interessante informatie. Er is vaak een beeldenexpositie en voor kinderen ligt er een puzzel klaar met een leuke prijs.

Hij is geopend voor publiek van eind maart tot eind oktober van 9.00 – 21.00 uur. De toegang is gratis, maar een donatie kunnen ze wel gebruiken. Doen!